"




četvrtak, 28. svibnja 2015.

Pogača đevrek

pecivo




Sastojci
Tijesto:
600 gr brašna tip 500 
20 gr suvog kvasca ili 40 g svežeg 
1 jaje 
1 kašičica soli 
1 kašičica šećera 
50 gr maslaca 

  2,5 dl toplog mlijeka 
3 kašike gustog jogurta 
Fil: 
125 gr putera 
200 gr bijelog izmrvljenog sira 
1 jaje 
Za premaz:  

 
1 žumance 
malo susama
Način pripreme
U toplo mlijeko dodati kašičicu šećera i kvasac. Ostaviti da nadođe.
Brašno pomiješati sa solju, u sredini napraviti udubljenje i dodati narasli kvasac, otopljen maslac, jaje i jogurt. Mijesiti dok se ne dobije elastično i glatko tijesto.
Loptu tijesta vratiti u posudu, premazati sa malo ulja, pokriti krpom i ostaviti da naraste (dok ne postane duplo veće).
Kada naraste razvijte tijesto.
Čašom ili kalupom vadite krugove željene veličine.
Za fil, pomiješajte omekšali puter sa sirom i jajetom.
Pripremite okrugli pleh, premažite ga uljem.
Uz rub pleha redajte krug tijesta, pa kašičicu fila na sredinu, pa preko opet krug tijesta.. i sve tako dok ne obrubite tepsiju. (gledajte da vam se fil ne prosipa)
Takvu pogaču u tepsiji ostavite još 30ak minuta da naraste.
Kada naraste premažite je žumancetom, pospite susamom i pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta na 180 stepeni.
Izvor: domacica.com

0 komentari