srijeda, 23. ožujka 2016.
FINA, JEDNOSTAVNA, DEKORATIVNA SALATA
Meni je posebno draga jer se moze napraviti dan unaprijed i cuvati u hladnjaku do serviranja .
Sastojci
250 g couscous
500 ml vrele vode ili temeljca po izboru
1 crvena paprika
1 narancasta paprika
1 zuta paprika
150 g blansiranog graska
4 mlada luka
100 g crnih otkostenih maslina
1 rebro celera
Preljev za salatu
120 ml maslinovog ulja
80 ml bijelog balzamicnog octa ili bijelog vinskog octa
2 reznja cesnjaka
2 zlice nasjeckane mente
sol i papar
Priprema
1.
Vodu ili temeljac uskuhaj , ako koristis vodu dodaj zlicu ulja i malo soli . U vrelu vodu uspi couscous , promijesaj , skini sa vatre i poklopi . Neka tako ostane 10 min dok ne popije svu tekucinu . U medjuvremenu svo povrce osim graska operi , ocisti i narezi na manje kockice , a luk i masline na kolutice . Grasak blansiraj ako to nije .
2.
U manju zdjelicu uspi ulje , ocat , pa dodaj sitno nasjeckani cesnjak , krupnije narezanu mentu , sol i papar . Sve dobro izmjesaj pjenjacom dok preljev ne postane kremast .
3.
Nabubreni couscous uz pomoc vilice rastresi i prebaci u vecu zdjelu za mijesanje . Dodaj narezano povrce i sve prelij pripremljenim preljevom , pa dobro izmijesaj .
4.
Ako salatu radis unaprijed , prebaci je u uljem premazani kalup i lagano pritiskaj da postane sve kompaktno . Prekrij plasticnom folijom i spremi u hladnjak do serviranja . Prije serviranja , skini foliju sa salate i okreni je servirni tanjur . Dekoriraj sa maslinama i struckom persina
0 komentari