utorak, 29. ožujka 2016.
KRALJEVSKA ŠARLOTA
Sastojci:
Za biskvit:
-8 jaja
-140 g šećera
-120 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
-1 Prašak za pecivo
Za premaz biskvita:
-300 g Džema marelica
Za kremu:
-3 jaja
-150 g šećera
-1 Vanilin šećer
-100 g maslaca
-2 vrećice Želatine
-100 ml hladne vode
-350 g krem sira
-200 ml slatkog vrhnja
-1 limenka Kompota od marelica
Priprema:
Za biskvit:
U veću posudu stavite jaja, šećer i dobro izmiješajte električnom miješalicom.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i žlicom postepeno umiješajte u jaja.
Dva lima za pečenje (40×31 cm) obložite papirom za pečenje i u njih ravnomjerno rasporedite smjesu.
Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
Pečene biskvite zarolajte u papir za pečenje i pustite da se ohladi 20-30 minuta.
Odmotajte biskvite, premažite ih džemom, ponovo zarolajte u papir i stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
Ohlađene rolade narežite na kolutove debljine do 1 cm.
Okruglu zdjelu promjera 22 cm obložite prianjajućom folijom i u nju u krug posložite ¾ narezane rolade.
Kremu ulijte u posudu s roladom. Na kremu posložite ocijeđene marelice iz kompota, a na marelice preostalu roladu.
Šarlotu stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne.
Za kremu:
U posudu stavite 3 žumanjka, šećer, vanilin šećer i na pari kuhajte 4-5 minuta neprekidno miješajući.
Dodajte maslac i lagano miješajući kuhajte još nekoliko minuta i uklonite s pare.
Želatinu pomiješajte s vodom i pustite da odstoji 5 minuta. Želatinu lagano zagrijavajte na vatri da se otopi pa ju umiješajte u jaja.
Krem sir promiješajte i lagano umiješajte u smjesu.
Slatko vrhnje pomoću električne miješalice istucite u šlag, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
U jaja prvo umiješajte šlag, a zatim snijeg od bjelanjaka
0 komentari