"




četvrtak, 24. ožujka 2016.

Kukuruzna pita sa sirom






U pekari E…. u NS sam jela ovakvu ( slicnu ) pitu i jako mi se svidela pa sam
probala da u kucnoj verziji napravim nesto tako..

Sastojci 6 osobe
500 gr tanke kore za pitu
300 gr kajmak
100 gr krem sir
200 ml jogurt
2 kom jaja
1/2 prasak za pecivo
30 gr semenke bundeve
250 gr palente ( kukuruzni griz )
po potrebi soli
1,5 dl ulja
Priprema
1. Tanke kore za pitu preseci po sirini i prekriti vlaznom krpom da se ne suse dok
pripremite fil . Za fil pomesati kajmak , sir, jaja ,0,5 dl ulja, jogurt, p.z.p. i semenke
bundeve. Soli dodajete po ukusu – u zavisnosti od toga koliko je vec slan kajmak ( ili
neki drugi kremasti sir )

kukuruzna-pita-sa-sirom-c069131f579959f35a8fbffa287dae3d_view_l
2. Uzimati po dve kore ( tj jedna samo presecena) na prvu kapnuti par kapi ulja i
razmazati , preklopiti pa na drugu namazati dve kasike fila ( gledati da se semenke bas
ne grupisu puno ) krajeve ostaviljati prazne..Samo da napomenem da u mom pakovanju
ima 16 kora i bilo je taman za sve a posto znam da kod razlicitih proizvodjaca ide i
razlicit broj kora..

kukuruzna-pita-sa-sirom-1b1ff464be08d968deff2d848775a9b5_view_l
3. Stranicne delove preklopiti prema unutra pa zamotati u “stapice ”

kukuruzna-pita-sa-sirom-d40f74d7483970dfd2b6870d671ac6fc_view_l
4. Gotove stapice redjati u pleh , ja sam stavila papir za pecenje ispod da bih izbegla
dodatnu masnocu.. Premazati ih ostatkom fila ( bez semenki – meni je ostalo taman za
premazivanje ) i obilno posuti palentom- meni je trebalo 250 gr

kukuruzna-pita-sa-sirom-d421d6ead03d606f80023736ed60a79f_view_l
5. Peci u zagrejanoj rerni na 200 C oko pola sata – do lepe rumene boje ..

kukuruzna-pita-sa-sirom-7602aacd716b74fdf3bd45415f0a2c1e_view_l
Posluživanje

Leti pitu sa sirom najvise volim sa paradajizom, zimi po nekad casu jogurta a vi kako
zelite.. Ja sam isprobala sledece varijante ove pite 1. sipala sam palentu i na prvu koru (
onu sa uljem ) 2. sipala sam palentu na drugu koru – preko fila 3. premazala sam kore
odozgo sa uljem pa posula palentom I od svih varijacija na temu meni se najvise svidelo
onako kako sam i napisala u receptu .. jer po meni ovakav nacin spremanja je interesantan
( meni ) zbog jako mekane , blage unutrasnjosti i potpuno hrskave korice ! Nema bas puno
uticaja na ukus malo palente i unutra staviti .. dok sa uljem preko stapica pa nije lose ali
mi je ovako bolje ! Semenke bundeve treba da se pojave tu i tamo .. mislim da bih vise od
navedene kolicine bilo – previse .. ps u pekari se prodaju kao dugacki stapici – jako
nezgodno za posluzivanje !

0 komentari