petak, 25. ožujka 2016.
LIMUN TORTA
Sastojci
8 kom jaja
8 velikih žlica šećera
1 kom vanilin šećer
8 velikih žlica brašna
FIL:
6 kom jaja
40 dkg šećera
2-3 kom limuna
40 dkg margarina
Priprema
Istući snijeg od bjelanjaka, postupno dodati šećer, žumanjke i vanilin šećer. Kuhačom polako umješati brašno. Peći u namašćenom i pobrašnjenom kalupu za tortu (moj je bio 28cm) 30tak minuta (ovisno o vašoj pečnici) na 180 C. Tortu prerezati na 3 dijela. Kore poprskati mlijekom (ja sam samo s rumom :) ).
Cijela jaja i šećer kuhati da bude vrlo gusto (kada povučete kuhačom po dnu treba se vidjeti dno, tada je fil dobar, samo pazite da vam ne sagorjeva, vrlo brzo se hvata zbog šećera).Skinite s vatrei dodajte sok 2 cijela limuna, moze se i naribati korica, ali kod kupovnih limuna ja to ne radim. Margarin držati na sobnoj temperaturi prije početka izrade torte, da ga lakše izradite mikserom kada se fil ohladi. Kada ste izradili margarin, dodati fil i sve dobro sjediniti u glatki kremu. Sada namazati na kore i omazati tanko cijelu tortu. Posuti ju s mljevenim orasima, mrvicama ili ukrasiti po želji, ovisnom o prigodi :)
1.
Kada se krema dobro izradi, možete korigirati ako vam fali jos limunovog soka. Mi volimo da se osjeti pa sam ja stavila jos pola soka od jednog limuna, samo pazite da sa sokom ne razrijedite previse fil (u tom slucaju dodajte jos malo margarina, ako pretjerate.. iako fil mora biti mekan svilen, on ce se stegnit u frižideru)
Posluživanje
Poslužiti ohlađenu uz kavu, dobro društvo i čašicu vina :)
Slika presjeka uskoro :)
0 komentari