utorak, 29. ožujka 2016.
MILKA ROLAT
Predivan kremast rolat. Ja koristim Milka cokoladu s jagodama za ovaj kolac ali moze i druga.
Sastojci
5 jaja
1/2 solje (100g) secer
1/2 solje ulje
3/4 solje (100g) brasno
1 cajna kasikica prasak za pecivo
1/4 solje kakao
500g Milka cokolade
500ml slatko vrhnje
Priprema
1.
Umutiti jaja sa secerom. U posebnoj zdjeli pomjesati brasno, kakao, prasak za pecivo. Suhi sastojci se trebaju prosijati zajedno ili izmiksati sa zicom za mucenje. Kad su jaja i secer dobro umuceni polako dodati ulje i odmah nakon toga iskljuciti mixer. Dodati suhe sastojki i izmjesati rucno dok se sve ne sjedini. Izliti u pleh prekriven papirom za pecenje. Peci na 180C 12 minuta. Recepi za rolat obicno sugerisu da se rolat umota nakon pecenja ali ja to ne radim u uvijek bude u redu.
2.
Cokoladu izlomiti na manje komadice u zdjelu u kojoj cete miks fil (ja korstim zdjelu od miksera). Slatko vrhnje zagrijati pa preliti preko cokolade. Mjesati dok se sva cokolada istopi. Ohladiti potpuno. Prije miksanja cokoladne smjese u fil najbolje je ostaviti smjesu i zicu od miksera u zamrzivac 10tak minuta. Umutiti dok ne postane kremasto dovoljno da se premaze kolac. Jednu trecinu fila ostaviti za preko a ostalo namazati kolac i zaviti u rolat.
Posluživanje
Najbolje je da rolat prenoci u frizideru prije upotrebe da se sve fini sjedini.
0 komentari