četvrtak, 24. ožujka 2016.
PAVAROTTIJEV KOLAC
Ovaj kolac moze biti i torta i mogu vam reci da je jako ukusan.
SASTOJCI
300 g Secera
400 g Brasna
50 g Kakaa
1 mala kaskica Praska za pecivo
1 mala kaskica Sode Bikarbone
3/4 male kaskice Soli
2 jaja
170 ml Mlijeka
70 ml Prokuhane vode
6 kasika Ulja
2 kaskice Vanilija Extract
Krema
700 ml Slatkog vrhnja
400 g Cokolade za kuhanje
200 g Nutella ili Eurokrema
2 kaskice Kafe ili expresso
100 g Maskrapone sira
100 g Putera ili margarina na sobnoj temperaturi
60 g Secera u prahu
Sirup za kore
100 g Secera
100 ml Vode
1-2 kaskice Ruma
PRIPREMA
U jednu zdjelu umjesati suhe sastojke,brasno,secer,kakao,prasak za pecivo i sodu bikarbonu, a u drugoj umutiti jaja, ulje, mlijeko, i vaniliju. Polako dodavati suhi mix u umucena jaja. Mutiti pa onda polako dodavati vrucu vodu.Smjesu mutiti jos koji minut pa izliti u podmazanu tepsiju. Ja stavim u dvije tepsije tako da imam dvije kore, okruglu ili cetvrtastu.
Peci u zagrijanoj rerni od 175 C(350F) 30 do 35 minuta ili dok noz ili cackalica kad zabodete ne izade cista. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi.
Krema/Ganache
Zagrijati vrhnje pa tome dodati cokoladu i mjesati polako dok se cokolada ne istopi. Ostaviti u frizider da se malo stvrdne.
U drugu zdjelu umutiti secer,puter i mascrapone,pa dodati Nutellu ili eurokrem i dobro ujednaciti smjesu. Tome dodati 1/3 cokoladne kreme/ganache,kafu ili ekspresso i ponovo mutiti dok smjesa nebude ujednacena.
Sirup napraviti tako sto ce te staviti vodu i secer da provriju i dodati rum. Ostavite da kuha 5 minuta. Ohladiti prije nego sto budete koristili.
Torta
Jedna kora pa pokvasiti sirupom, pa krema, zatim posuti mljevenih oraha, pa opet koru i onda sav kolac premazati cokoladnom kremom/ganache. Dekorisati po zelji.Ostaviti u frizider prije nego sto posluzite. Ako zelite mozete dodati jos jednu kor
POSLUZIVANJE
Napomena: Ako vam ostane kreme od Nutelle onda prvo premazite sav kolac s tom kremom pa onda preko cokoladnom/ganache.
0 komentari