nedjelja, 20. ožujka 2016.
PRHKI SALENJACI
punjeni domaćim pekmezima – savršeno!!! I još jedna stvar – u tijesto ne ide ni grama šećera!!!
Sastojci
Tijesto:
60 dag glatkog brašna
4 žumanjka
2 žlice kiselog vrhnja
1/2 dl ruma
malo soli
oko 3 dl mineralne vode
Tijesto od sala:
40 dag mljevenog sala
20 dag brašna
Za punjenje:
domaći pekmezi svh vrsta… pogotovo oni čvrsto ukuhani (bez želina i sličnih dodataka koji ih brzinski
i još:
oko 15 dag sitnog šećera za uvaljati salenjake
Priprema
1.
Od navedenih sastojaka zamijestiti glatko tijesto. Baš sam mjerila, potrošila sam oko 3 dl mineralne vode, ali to ovisi i o veličini žumanjaka… koliko su velike žlice kojima uzimate vrhnje i sl. :)
Posebno umijesiti tijesto od sala i brašna. Ja to izmutim u multipraktiku, ili prvo mikserom (sa spiralnim nastavcima) pa još domijesim rukama.
1.
Razvaljati prvo tijesto u oblik pravokutnika te razvaljati i drugo tijesto (doista se može fino razvaljati, treba samo malo više posipati brašnom). To drugo tijesto neka bude za trećinu manje.
2.
Na prvo tijesto staviti ono drugo od sala, dakle, jedna trećina prvog tijesta treba biti prazna. Taj prazni dio prebaciti na salo, pa sve opet prebaciti na zadnju trećinu. Tako ostaviti neka stoji barem 15-ak minuta na hladnom mjestu.
3.
Tijesto opet razvaljati i opet preklopiti na tri dijela, i opet neka stoji u hladnom. Ponoviti postupak i treći put.
4.
Konačno, tijesto razvaljati tanko, kao za kiflice i rezati kraće pravokutnike, skoro pa kvadrate. Na svaki dio staviti nepunu čajnu žličicu pekmeza, rubove malo premazati lagano razmućenim bjeljanjkom i zamotati.
5.
Složiti ih na papir za pečenje i staviti u dobro zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva, oko 15-ak minuta.
6.
Kada dobiju lijepu boju – s njima van!!!!
Još vrele uvaljati u sitni šećer.
7.
I na kraju – uživajte… Ako ste karakter, probajte pojesti manje od pet komada :)
0 komentari