nedjelja, 20. ožujka 2016.
SAVIJAČE SA SUNCOKRETOM
Sastojci
Za 2 savijače - tijesto:
400 g brašna
1 Prašak za pecivo Docela
150 ml sira mascarpone
50 g šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
1 jaje + 1 žutanjak
1 ravna žličica soli
50 ml mlijeka
50 ml ulja
Nadjev:
250 g mljevenih sjemenki suncokreta
50 g šećera
50 g grožđica
1 Bourbon vanilija šećer
cimet
1 žlica ruma
1 žlica bjelanjka
80 ml vrelog mlijeka
... i još:
bjelanjak za premazivanje
šećer u prahu za posipanje
Priprema
1.
Za tijesto: pomiješajte brašno s praškom za pecivo. U drugoj posudi pomiješajte sir mascarpone, šećer u prahu, vanilin šećer, jaje, žutanjak, sol, mlijeko i ulje, dodajte pripremljeno brašno te električnom mješalicom sa spiralnim nastavcima zamijesite tijesto. Podijelite ga na pola pa ostavite oko 30 minuta pokriveno da počiva.
2.
Za nadjev: mljevene sjemenke suncokreta pomiješajte sa šećerom, dodajte grožđice, bourbon vanilin šećer, cimet, rum, bjelanjak i vrelo mlijeko. Sve pomiješajte u jednoličnu smjestu da kratko odstoji.
3.
Za savijače: svaku polovicu tijesta odmah razvaljajte na veličinu 25 x 30, rasporedite po pola nadjeva za svaku savijaču te savijete savijaču.
4.
Prebacite ih na lim obložen papirom za pečenje, premažite bjelanjkom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici (druga rešetka od dolje) na 180-190°C oko 40 minuta.
Posluživanje
Pečene savijače prekrijte ubrusom, pustite da se ohlade, pospite šećerom u prahu i narežite na šnite.
Svjet: Dan ranije na suhoj tavi kratko prepecite sjemenke suncokreta i pustite da se ohlade. Sameljite ih kao orahe za orehnjaču.
Mala tajna: osim cimeta ili cimeta s muškatnim orašćićem, fini COOL dodatak može biti i žlica fino mljevenog rogača ili kakaa. Hm... moram probati još s ribanom čokoladom :)
0 komentari