nedjelja, 27. ožujka 2016.
SAVRŠENA ČOKOLADNA TORTA KOJA PODSEĆA NA FERRERO ROCHER
Ovu tortu vec odavno radim i jako je dobra kao Ferrero al bez sira marscaponea... Sastojci Biskvit:(24cm) 6 jaja 8 kasika secera 6 kasika ulja 6kasika mlijeka 6 kasika brasna 3 kasike kakaa(tamnog) 1 prasak za pecivo Krema: 200 gr cokolade sa ljesnjacima (cijelim) 100 gr-200gr cokolade za kuhanje
500ml vrhnja za slag Jos: 100gr napolitanke od ljesnjaka 4-5kasika nutelle ili nekog krem namaza od ljesnjaka Za natopiti biskvit: 150ml mlijeka + 3kasike krasa Priprema 1. Za biskvit pjenasto mutiti jaja i secer jedno 10 min dok ne pobjele.Prosijati brasno prasak za pecivo i kakao.Kad se jaja umute dodati postepeno ulje i mutiti.Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodavati naizmjenicno mlijeko i mjesavinu brasna praska i kakaa.Sve umutiti da se spoji i izliti u kalup oblozen papirom i peci na 180 oko 25 min.Cackalicom provjeriti dali je pecen. 2. Za kremu ugrijati vrhnje i preliti preko cokolada ,a cokoladu sa ljesnjacima malo nozem usitniti ljesnjake po zelji.Ostaviti da se hladi i da se stisne.Najbolje kremu uraditi vecer prije da se stisne. 3. Hladan biskvit prerezati 2 puta da dobijemo 3 kore,svaku koru nakvasiti toplom mjesavinom mlijeka i krasa. U jednu vrecicu staviti ugrijanu nuttelu da se lakse razljeva pa odrezati vrh i isarati po biskvitu. Staviti pola kreme na koru pa posuti sa polovicom mljevene napolitanke. Tako ponoviti i drugu koru i zadnju staviti malo je natopiti i ostaviti da se stisne sve skupa u hladnjaku. Dekorisati po zelji. Posluživanje
Ovaj biskvit je jako lijep i socan.Kremu radite ranije kako bi se lijepo stiskla.Za veci kalup povecajte mjesre.Umjesto nuttele mozete koristiti i neki drugi slican krem namaz sa ljesnjacima.Cokolada sa ljesnjacima je ljepsa kad su u njoj krupniji ljesnjaci,a po zelji mozete u kremu dodati jos mljevenih ljesnjaka za jacu aromu. *** Izmjenu sam dodala u sastojcima da se moze dodati cokolade i do 200gr ,jer ima upita da bude krema rijeda al to moze sve biti i do cokolade,meni se nije desavalo,pa slobodno stavite i vise ! Izvor: www.coolinarika.com
0 komentari