četvrtak, 24. ožujka 2016.
SNICKERSICA
evo jedan receptić inspiriran omiljenim Snickersom…mliječna čokolada, karamel i prženi kikiriki-ovoj je kombinaciji teško odoljeti!
SASTOJCI
Biskvit
6 jaja
4 žlice šećera
2 (vrhom pune) žlice Nutelle
8 ( ravnih) žlica brašna
1 žlica kakaa
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
pola vrećice praška za pecivo
Krema
1 pakovanje čokoladne kreme za kolače Dolcela
450 ml mlijeka
100 grama mascarpone sira
Preljev: karamel preljev napravila sam prema receptu DajaneD
Glazura
200 gr mliječne čokolade
4-5 žlica ulja
Dorada
150-200 grama prženog kikirikija (Franck)
1,5 dcl mlijeka + žlica karamel preljeva
200ml vrhnja za šlag
PRIPREMA
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke slupati u čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom pa dodati Nutellu i smiksati par minuta, a potom dodati mlijeko i ulje. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo u tu smjesu, lagano promiješati pa dodati snijeg od bjelanjaka. Peći u kalupu 26cm oko pola sata u ventilacijskoj pećnici na 160 stupnjeva. Provjerite čačkalicom, možda će trebati još nekoliko minuta. Pečeni biskvit ohladiti i prerezati na pola. *Ako želite tri kore, pecite u kalupu 24. Ja sam probala na oba načina, a ova torta na slici je pečena u većem kalupu (26).
Napraviti karamel po ovom receptu: http://www.coolinarika.com/recept/karamel/
Dok se karamel ohladi, napravite kremu. U 450 ml mlijeka, dodati prašak za kremu i smiksati po uputama na kutiji. U pripremljenu kremu dodati 100 grama mascarponea.
Kikiriki ( prženi slani, npr. Franckov) staviti u cjediljku pa dobro par minuta oprati sol sa kikirikija, staviti na čistu krpu i dobro ga osušiti. Ja ga nisam sjeckala, već batom za meso malo izlupala u zatvorenoj vrećici za zamrzavanje. U biti sam ga samo malo smrvila.
Za natopiti kore, rastopite žlicu dobivenog karamela u mliijeku i ohladite pa time natopite kore. Za glazuru rastopiti na pari čokoladu i ulje, pazeći da nije pregusto, ako je dodati još ulja. Valjda je i do čokolade, meni je ovaj put bilo malo gušće pa mi je glazura pucala.Ohladiti. Smiksati vrhnje za šlag u koji ste prethodno dodali 2-3 žlice ohlađene glazure.
Slaganje torte
Natopiti koru mlijekom, namazati polovicu kreme, posuti kikirikijem i preliti karamel preljevom. Ponoviti postupak pa staviti tortu u frižider 10-ak minuta da se karamel malko stisne, a potom preliti tortu glazurom i ukrasiti šlagom. Ostaviti preko noći ( ili 3-4 sata) u frižideru. Rezati ugrijanim nožem.
POSLUZIVANJE
Nakon što ste ga skuhali, ako se karamel previše stisne, stavite ga mrvicu u mikrovalnu ili uronite zdjelu u kojoj se nalazi nakratko u vruću vodu. Bitno je da je tekuć, da ga možete preliti preko kikirikija, ne razmazujete ga nožem.
Kikiriki možete, iako je već pržen, opet malko popržiti na tavici i to nakon što ste ga oprali i osušili, a prije nego ga isjeckate.
Umjesto Dolceline čokoladne kreme za kolače, možete upotrijebiti i neku drugu, bilo kupovnu, bilo domaću, čokoladnu kremu. Ovu sam slučajno isprobala i svidjela mi se, pa je odlučih iskoristiti u ovom receptu…
Ako pečete u manjem kalupu pa dobijete 3 kore, onda na treću koru dolazi glazura (malo je “uredniji” izgled torte)…
0 komentari