petak, 11. ožujka 2016.
STARINSKI RECEPT – NEDELJNI KOLAC
Sastojci
Biskvit
4 jajeta
8 kasika secera
2 vrecice vanila secera
3 kasike nutelle (orginalno je nas eurokrem)
2 kasike kiselog vrhnja
10 kasika ulja
10 kasika mlijeka
11 kasika brasna
4 kasike mljevenih oraha
2 male kasike praska za pecivo
1/4 male kasike soli
3 kasike Kras expresa
Fil 1
2 vrecice pudinga (vrecica 130 g)***
1 kasika gustina
5 solja mlijeka(solja 250 ml)
225 g maslaca
Fil 2
2 vrecice slaga ili ako vam je dostupan smrznuti onda kutija od 400 g
mlijeko za slag
Za posip
2 kasike Kras expresa
Priprema
1.
Za biskvit dobro umutiti jaja,secer i vanila secer.Dodati nutellu,kiselo vrhnje,ulje i mlijeko i mutiti dok se ne sjedini.
Zatim dodati brasno pomjesano sa praskom za pecivo,soli i Kras expresom i lagano umutiti.
Na kraju dodati orahe .
2.
Podmazati i brasnom posuti dublju tepsiju velicine 40×26 cm i istresti smjesu.
Peci na 190 stepeni 20 minuta(provjeriti akalicom da li je gotovo)
3.
Dok se pece kolac skuhati puding pomjesan sa gustinom(ja ne stavljam secer u puding posto su ovdje pudinzi vec zasladjeni).
U skuhan puding odmah dodati izrezan maslac i mijesati dok se masla ne otopi.
4.
Gotov kolac ostaviti oko 5 minuta da sa malo ohladi i onda ga izbosti viljuskom.
Preko vruceg kolaca preliti puding i ostaviti da se potpuno ohladi.
5.
Ohladjen kolac premazati slagom i ostaviti u frizider da se dobro ohladi,najbolje preko noci.
Neposredno prije sluzenja posuti obilato Kras expresom.
0 komentari