subota, 19. ožujka 2016.
USKRSNJE I PRAZNIČNO PECIVO! TIJESTO OD KOJEG SE MOŽE OBLIKOVATI ONO ŠTO VAM SRCE ŽELI, A ZBOG SVOG SASTAVA MOŽE STAJATI I DO PET DANA UMOTANO U PROZIRNU FOLIJU, A DA I DALJE BUDE ODLIČNO!
Sastojci 4 osobe
500 g brašna
200 ml mlijeka
1 kesica suhog kvasca
200 g putera
2 jaja
2 supene kašike šećera
1 kafena kašika soli
I JOŠ:
jaje za premazivanje
sjemenke po želji
šećer u prahu po želji
Priprema
1.
Puter izrezati na kocke i zagrijavati sa mlijekom dok se ne istopi.
2.
Ostaviti da se malo ohladi, da bude mlako.
3.
U posudi promiješati brašno, so, šećer i suhi kvasac.
4.
Napraviti udubljenje i u njega razbiti dvoje jaja.
5.
Polako dodavati mlijeko i rukama zamijesiti tijesto.
6.
Drvenom kašikom tijesto jako miješati ( “lupati” ) pet minuta.
7.
Pokriti krpom i ostaviti da se diže sat vremena.
8.
Tijesto istresti na blago pobrašnjenu podlogu i malo ga premijesiti.
Oblikovati peciva koja poželite; štrudle, pletenice, kiflice, prutiće, brioše, hljeb… šta god želite.
9.
Ja sam danas radila ovako:
Tijesto oblikovati u valjak.
10.
Podijeliti ga na šest jednakih dijelova.
11.
Svaki dio oblikovati u lijepu lopticu.
12.
Za oblikovanje popularnih brioša, uzeti jednu lopticu i podijeliti je na četiri jednaka dijela.
13.
Svaki dio razvaljati u prutiće.
14.
Isplesti ih kao na slici.
Namjerno nisam napravila kolaž od ovih slika, kako bi vam bilo lakše upratiti pletenje.
15.
Jako je jednostavno. Imamo četiri para krajeva. Gornji, lijevi, donji, desni.
Krajeve treba povlačiti jedan ispod drugog. Provukli smo gornji.
16.
Sada provući lijevi.
17.
Zatim provući donji.
18.
Onda provući desni.
19.
Opet raditi istu stvar. Provući gornji.
20.
Provući lijevi.
21.
Provući donji.
22.
Provući desni.
23.
Nastaviti istu stvar. Provući gornji.
24.
Provući lijevi.
25.
Provući donji.
26.
Provući desni.
27.
Ostatke tijesta spojiti uz pecivo.
28.
Postoji još jedan način. Idemo ispočetka. Isplesti prutiće na ovaj način.
29.
Provlačiti krajeve jedan ispod drugog. Prvo gornje.
30.
Zatim lijeve.
31.
Zatim donje.
32.
Zatim desne.
33.
Lijeve krajeve prekrižiti.
34.
Desne krajeve prekrižiti.
35.
Gornje krajeve prekrižiti.
36.
Donje krajeve prekrižiti.
37.
Ostatke tijesta priljubiti uz pecivo.
38.
Da vam se sad odmore oči.
Komade tijesta možete jednostavno razvaljati oklagijom.
39.
Premazati namazom po želji i srolati u štrudlu.
40.
Također, komad tijesta možete podijeliti na tri jednaka dijela, pa ih oblikovati u valjke.
Valjke spojiti na vrhu.
41.
Isplesti jednostavnu holandsku pletenicu.
42.
Ja sam šest komada tijesta iskoristila ovako – od dva komada sam isplela brioše, od dva komada pletenice, a od dva zarolala štrudle – jednu sa eurokremom, jednu sa pekmezom od šljiva.
43.
Spremljena peciva poredati na tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostaviti da se dižu 30 minuta.
44.
Netom prije ubacivanja u rernu, premazati ih umućenim jajetom.
45.
Po želji posipati sjemenkama, a možete ih i posoliti ili pošećeriti.
46.
Peciva peći 5 minuta na 250 stepeni. Zatim smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 15 minuta.
Brioše ili štrudle možete posuti šećerom u prahu.
NAPOMENA:
Manja peciva ( brioše, kiflice, male štrudlice isl. ) peći 5 minuta na 250 stepeni. Zatim temperaturu smanjiti na 180 stepeni i peći još 15 minuta.
Velika peciva ( velike pletenice, štrudle, hljebove, pogače isl. ) peći 10 minuta na 250 stepeni. Zatim smanjiti temperaturu i peći još 25 minuta.
0 komentari