"




ponedjeljak, 21. ožujka 2016.

USKRSNJE I PRAZNIČNO PECIVO! TIJESTO OD KOJEG SE MOŽE OBLIKOVATI ONO ŠTO VAM SRCE ŽELI, A ZBOG SVOG SASTAVA MOŽE STAJATI I DO PET DANA UMOTANO U PROZIRNU FOLIJU, A DA I DALJE BUDE ODLIČNO!






Provlačiti krajeve jedan ispod drugog. Prvo gornje.

30.
Zatim lijeve.

31.
Zatim donje.

32.
Zatim desne.

33.
Lijeve krajeve prekrižiti.

34.
Desne krajeve prekrižiti.

35.
Gornje krajeve prekrižiti.

36.
Donje krajeve prekrižiti.

37.
Ostatke tijesta priljubiti uz pecivo.

38.
Da vam se sad odmore oči.
Komade tijesta možete jednostavno razvaljati oklagijom.

39.
Premazati namazom po želji i srolati u štrudlu.

40.
Također, komad tijesta možete podijeliti na tri jednaka dijela, pa ih oblikovati u valjke.
Valjke spojiti na vrhu.

41.
Isplesti jednostavnu holandsku pletenicu.

42.
Ja sam šest komada tijesta iskoristila ovako - od dva komada sam isplela brioše, od dva komada pletenice, a od dva zarolala štrudle - jednu sa eurokremom, jednu sa pekmezom od šljiva.

43.
Spremljena peciva poredati na tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostaviti da se dižu 30 minuta.

44.
Netom prije ubacivanja u rernu, premazati ih umućenim jajetom.

45.
Po želji posipati sjemenkama, a možete ih i posoliti ili pošećeriti.

46.
Peciva peći 5 minuta na 250 stepeni. Zatim smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 15 minuta.
Brioše ili štrudle možete posuti šećerom u prahu.

NAPOMENA:
Manja peciva ( brioše, kiflice, male štrudlice isl. ) peći 5 minuta na 250 stepeni. Zatim temperaturu smanjiti na 180 stepeni i peći još 15 minuta.
Velika peciva ( velike pletenice, štrudle, hljebove, pogače isl. ) peći 10 minuta na 250 stepeni. Zatim smanjiti temperaturu i peći još 25 minuta.

0 komentari