Ove buhtle za mene imaju posebnu draž! Naime, recept za njih sam pronasla jos 2000. godine u jednom časopisu koji je kupila koleginica pod nazivom Peciva za dobro jutro, s obzirom da su casopisi tada bili retki, skupi, tj. nije ih bilo kao sada, recept sam iskopirala, a casopis uredno vratila.
Sastojci
oko 1 kg mekog belog brasna
60 gr svezeg kvasca
1 ravna kasika soli
5,5 dl mlake vode
400 gr margarina, naravno moze i puter
1 jaje
Pola tegle dzema od kajsije, sljive, jagode…po zelji
Secer u prahu Za posipanje
Priprema
1.
Od vode, brasna, soli,jajeta i kvasca zamesite testo. Ostavite ga da odstoji 10 minuta na radnoj povrsini.
2.
Testo zatim podelite na 8 jednakih jufki. Zatim svaku razvučete kao na slici i cvrstim margarinom/puterom, premazete i preklopite na tri, kao na slikama.
3.
Kada zavrsite sa svim jufkama, sve to ponovite jos dva puta, drugi put isto premazujete margarinom, a treci tako na ”suvo’ bez margarina. Znači margarin sav izmazete iz prvog i drugog puta, a treći put samo razvlacite i preklapate testo bez premazivanja. Jako je jednostavno i brzo jer nema cekanja, sve se radi odmah. Moj savet je da podelite margarin na 16 x25 gr i tacno tako imate za svaku jufku po dva puta.
4.
kada razvlačite testo pre secenja, samo malo povedete racuna da prilikom razvlačenja dobijete pravougaonik kako biste lakse napravili trouglove na koje kasnije stavljate nadev i uvijate u oblik kifle, buhtle.
5.
Uvijene buhtle ostavite da odstoje oko 40 minuta… da fino narastu.
6.
Pecete ih na 200 C otprilike 20-25 minuta, one neće porumeneti vec onako postanu zućkaste. Prohladite ih i pospite obilno šećerom u prahu.
Posluživanje
0 komentari