četvrtak, 14. travnja 2016.
Mousse au chocolat
Sastojci
200g tamne cokolade (najmanje 70% kakaoa)
5 jaja
100g secera
2 vrecice vanilin secera
125 ml slatkog vrhnja
prstohvat soli
Priprema
1.
Cokoladu izlomiti na sto sitnije komade i otopiti je na pari.Voda ne smije dodirivati posudu u kojoj je cokolada, inace ce se cokolada zgrusati.
2.
Jaja odvojiti, bjelanjke umutiti sa soli i 80g secera u cvrst snijeg. Secer dodavati postepeno pri mucenju.Umutiti i slatko vrhnje cvrsto.
3.
Zumanjke pomijesati sa 2 kasike vruce vode i ostatkom secera, dodati i vanilin secer. Umutiti na pari da se secer otopi, nekih 4-5 minuta, tek da postanu kremasto gusta.Zumanca vam se ne smiju "skuhati".
4.
Kod narednih koraka morate raditi brzo: Posudu sa zumancima skinuti sa pare i dodati im otopljenu cokoladu, mijesati energicno pjenjacom da se sve sjedini u jednolicnu kremu.
Umuceno slatko vrhnje lagano umijesati u kremu od cokolade i zumanjaka, a zatim i snijeg od bjelanaca.Ne mutiti energicno vec vise "prebacivati" kremu s jedne strane na drugu tako da ostane zracna.
5.
Kremu prebaciti u jednu ili vise posuda i ostaviti da se ohladi i ocvrsne nekih 4-5 sati u frizideru.
Posluživanje
Bitno je da se koristi cokolada sa visokim postotkom kakaoa, jer kakao odredjuje o cvrstoci moussea. Inace ako se koristi mlijecna ili bijela cokolada mora se dodati zelatina. Gotovu kremu mozete "obogatiti" rumom, baileys-om, raznim likerima...
Recept je od Johanna Lafera.
0 komentari