subota, 2. travnja 2016.
NEODOLJIVA VOCNA TORTA
Za ovaj desert mnogi koji su ga probali kažu da je bolji i od onih iz poslastičarnica. Probajte ga i vi
Sastojci 10 osoba
200 g Mlevenog plazma keksa
125 g Putera
2 Kašike meda
300 g Sirnog namaza (preporuka Sirko – Mlekara Šabac)
oko 150 g Šećera u prahu
200 ml Slatke pavlake (preporuka Hole’)
2 Kafene kašikice limunovog soka
1 Kesica providnog želatina (preporuka Dr. Oetker)
1 Kesica želatina u crvenoj boji (preporuka Dr. Oetker)
1 Kesica kremfixa (preporuka Dr. Oetker)
300 do 400 g Zamrznutih malina
1 Čaša vode (oko 200-250 ml)
3-4 Kašike šećera
Priprema
1.
Mleveni keks, puter/maslac i med stavite u plastičnu posudu u kojoj ćete ova tri sastojka sjediniti mikserom.
U slučaju da vam je puter tvrd ili se med ušećerio slobodno sve tako zajedno stavite u mikrotalasnu i pustite da se med rastopi, a puter omekani.
Dobro sjedinite sve da ne bi ostale grudvice od putera.
2.
Sjedinjenu masu sačinjenu od keksa, meda i putera prebacite u kalup prečnika 24cm.
Rasporedeite tako da koliko je moguće svuda bude jednaka debljina.
Ne treba jako da sabijate i pritiskate ali dovoljno da bude čvrsto kako se ne bi kasnije prilikom serviranja raspadalo.
Stavite kalup u frižider na hlađenje.
3.
U drugoj plastičnoj posudi spremite sledeći sloj kojeg čine sledeći sastojci: 300 g sirnog namaza, šećer u prahu i limunov sok.
Prvo pomešajte i umutite sir i šećer, a onda dodajte limunov sok. (da ne postavljam ponovo istu sliku vidi se na slici iz prvog koraka).
4.
U čistoj plastičnoj posudi umutite slatku pavlaku.
Umutite je da bude što čvršća pena.
Nakon toga ubacite i kremfix i još malo mutite.
Slatka pavlaka se najbolje muti kada je dobro rashlađena.
5.
Pomešajte slatku pavlaku sa masom koju čine sir, šećer i limunov sok i dobro umutite.
6.
Pripremite želatin providni.
U času sipajte oko npr. 4 kašike hladne vode i prospite sadržaj kesice i malo promešajte i stavite u frižider na bar 10tak min kako bi nabubrio.
7.
Pošto je želatin postao čvrst treba ga otopiti, a ja to radim tako sto čašu sa želatinom stavim u mikrotalasnu pećnicu i gledam dok ne vidim da se želatin izdiže kao da vri.
Bitno je da ceo želatin pređe u tečno stanje.
8.
Sada tečan i topao želatin prospite u smesu u kojoj su sjedinjene sir, slatka pavlaka, šećer, limunov sok i mutite kako bi se želatin dobro sjedinio.
9.
Sada tu masu izručite u kalup na plazma keks.
Rasporedite ga jednako po keksu kako bi svuda bila koliko je moguće jednaka debljina.
Kada lupanje ne predstavlja problem možete da ceo kalup malo da lupate o radnu površinu kako bi se ovaj poslednji sloj što više slegao. Ako je ste možete ga i kašikom lepo raporediti.
Stavite kalup nazad u frižider.
10.
Preliv od malina je jednostavno napraviti.
Izručite maline u šerpicu, a odvojte par komada celih malina kako bi mogli da malo izdekorišete tortu.
Sipajte jednu času vode (oko 250ml) i dodajte između 3 i 4 kašike supene šećera (sve zavisi koliko je voće kiselo).
Kuvajte i mešajte povremeno maline. Treba da se raspadnu.
Obratite samo pažnju da ne kuvate baš na jakoj vatri ali je bitno da vri.
Treba kuvati oko 10tak min. Bitno je da se raspadnu maline.
11.
Kada je preliv gotov stavite ga na neko hladno mesto (npr terasa) i ostavite da se dobro ohladi, a za to vreme spremite želatin u crvenoj boji po istom principu kao i predhodni i stavite ga u frižider.
I sada posto nemate više šta da radite možete taman iskoristiti priliku i raskloniti sudove koje ste koristili. :-)
12.
Kada se preliv ohladio, a želatin nabubreo, uzmite želatin i istopite ga kao i predhodni u mikrotalsnoj pećnici.
Dok je želatin u tečnom stanju prospite ga u preliv od malina i promešajte dobro supenom kašikom kako bi se sjedinio s prelivom.
Nakon toga dodajte i poslednji sloj na tortu.
Preliv ćete najbezbolnije prosuti tako što ćete nagnuti šerpicu (jednom rukom), a drugom ćete držati supenu kašiku da preliv prvo udari na kašiku pa da se tek onda razliva preko torte.
Kada ste to uradili ubacite cele maline nasumično i stavite tortu u frižider.
13.
Nabolje je ostaviti tortu preko noći da odstoji u frižideru na oko 3-4 stepena, ali je realno dovoljno i neka 2-3 sata kako bi se poslednji sloj od malina lepo stegao.
Kalup otvorite tako što ćete uzeti nož i zagrejati ga pod mlazom vode i uz ivicu torte ga provući duž celog obima torte kako bi se odvojila torta od obruča.
Posluživanje
Tortu secite sa što oštrijim nožem.
Secite je prvo na četvrtine pa na dvanaestine.
0 komentari