"




utorak, 5. travnja 2016.

ŠARENI SLANI ROLAT! OMILJENI ROLAT U UZOJ I SIROJ OBITELJI







SASTOJCI
Za žuti dio kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 kašike ravne brašna
1 mala kašičica (ona najmanja ) praška za pecivo
3-4 kašike ribanog (najbolje kozjeg) sira


 

Za zeleni dio kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 kašike ravne brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kašike blendiranog špinata
između prstiju soli


 


Za narandžasti dio kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 ravne kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 ravne kašike ajvara
između prstiju soli

Za filovanje
krem sir (ja koristim ABC-sir za mazanje)
tanko izrezana šunka ili neko drugo meso po želji

PRIPREMA
Sve sastojke umutiti zajedno samo jaja treba razdvojiti, žumanjke zajedno a šne dodati na kraju i lagano izmješati kašikom.

Tako radite za sva tri dijela u odvojenim posudama.
Kad ste sve umutili mase stavljate u tri odojene kese i cjedite na papir za pečenje po vašoj želji.

Peći samo 15 minuta na 200 stepeni, ne više, jer će vam se kora isušiti i pucati kad je budete rolali.
Vrlo je važno da se pridržavate mjera (naročito brašno, ravne kašike) da ne dođe do pucanja.
Kad je kora pečena odmah je srolajete zajedno sa papirom na kojem ste je pekli i ostavite da se potpuno ohladi.

Namažite krem sirom složite šunku te ponov srolajte.
Ja rolat nisam mazala izvana da bi se vidjela raskoš boja

Kad servirate možete ukrasiti cvjetićima od krem sira, maslinama, mrkvom, peršunom, po vašoj želji…. znam ja da ste vi kreativne drage moje

0 komentari