subota, 2. travnja 2016.
Torta sa keksom JAFA
Recept je iz knjiske torte i kolaci iz 91god, na samom pocetku mesila sam ovu tortu a onda je pala u zaborav, ali eto setih se ja nje, samo sto sam ja sama malo izmenila u redosledu filovanja. Inace jako je fina, jer ima svega, nije preslatka…………..
Sastojci 10 osoba
kore:
5 jaja
5 kasika secera
10kasika mlevenih oraha
2kasike brasna
1 kasicica ulja
4 kutije jafa keksa
beli nadev:
1l mleka
8 kasike secera
8 kasike brasna
2 kesice vanilinog secera
250gr. maslaca(margarina)
4kasike secera u prahu
crni nadev:
200gr. secera
100ml vode
200gr. mlevenih oraha
4 rebra cokolade
250gr. maslaca(margarina)
1 jaje
3 narandze za sok
Priprema
1.
Dobro umutiti jaja sa secerom, dodati mlevene orahe, brasno, ulje, pa od ove mase ispeci 4 kore u pravougaonom plehu(Ja sam pekla tri kore)
2.
Za beli nadev odvojiti malo mleka pa odvojiti po strani, a ostatak kuvati. U hladnom mleku dobro izmesati secer i brasno, i to polako sipati u vrijuce mleko, mesati dok se ne zgusne, pa kad se masa ohladi dodati umucen masalac sa 4 kasike secera u prahu i vanilin secer.I to dobro umutiti zajedno, jako je bitno da se beli fil dobro umuti i da nema nimalo grudvica.
3.
Za crni nadev uspinovati 200gr.secera sa pola case vode(100ml.), pa dodati 200gr. mlevenih oraha, 4 rebra cokolade, sve dobro umutiti i ostaviti da se ohladi. U ohladjenu masu dodati umucen maslac sa jednim jajetom.
4.
Kore poprskati sa sokom od narandze, a keks jafu nakratko umakati u sok od narandze, pa redjati ovim redom;kora,beli nadev,jafa keks, beli nadev, keks, beli nadev, kora………Keks uvek okretatipunjenom stranom prema nadevu, a celu tortu ukrasiti crnim nadevom.
5.
Ja sam filovala ovim redom;kora,crni fil, jafa, beli fil, jafa, beli fil, jafa, beli fil, kora, crni fil, kora, jer koliko ima belog fila toliko ima i crnog fila , trecinu crnog fila ostavila sam za filovanje torte odozgo i sastrane, to vec moze i kako vas masta vodi……..
6.
Prijatno!!!!!!!!!!!!!
0 komentari