"




subota, 2. travnja 2016.

ZALJUBLJENI ROLATIC









Njezni rolatic u tamnom omotacu od ljesnjaka!Jos nadasve toliko lijep i neobican,da ce svakog zadiviti svojom neobicnom pojavom.Znam da ima ovaj slican recept,ali vrijedi ga ponoviti.

SASTOJCI
Rolat
3 jaja
3 kasike brasna
3 kasike secera

kora
5 jaja
8 kasika secera
2 vanilin secera
100g ljesnjaka
5 kasika brasna
3 kasike kakao
180g margarina
pola praska za pecivo
malo arome ruma

i još
100g cokolade za kuhanje
1 kasika ulja
malo pekmeza
PRIPREMA
Rolat:Jaja polupamo i odvojimo bjelanjke od zumanjaka.Mutimo bjelanjke sa secerom,i kad se umute dodamo zumanjke pa brasno.To fino rucno izmjesamo.
Pleh od rerne,neki manji,posto je ovo mali rolat.Oblozimo ga papirom za pecenje i saspemo smjesu za  rolat i pecemo neki 10 min na150-200 zavisno od rerne.Kad se ispece,pustite ga malkice da se ohladi i zamotamo u vlaznu krpu. Rolat mora biti tanak.Rolat hladan premazemo pekmezom(po zelji),zamotamo ponovo.
Kora:Jaja polupamo i razdvojimo bjelanjke od zumanjaka.Bjelanjke stucemo u snijeg.Zumanjke miksamo sa secerom,vanilin secerom,aromom ruma,  dodajte mljevene ljesnjake, izradjeni maslac sobne temperature. Rucno mjesajte i polako dodavajte brasno pomjesano s praskom za pecivo i kakaom. Kad to promjesate dodajte izradjene bjelanjke u cvrst snjeg.
Usku duguljastu modlu(moja od 30cm) obložimo papirom za pecenje,neka krajevi vire lakse ce te izvaditi.Saspemo pola smjesice i poravnamo.
Stavite rolat(odrezite krajeve rolata), na tjesto,pa  prekrijte drugim djelom smjese i lijepo poravnajte.
Pecite neki 40 min na 170C.Kad je pecen izvadite ga iz kalupa i nek vam se hladi na papiru.Kad se ohladi,fino ga prelijte cokoladom.Cokoladu otopite sa kasikom ulja.

POSLUZIVANJE
Ovaj divni rolat-kolac je lijep i par dana,uz kafu i caj, mlijeko,mada vam nece biti toliko dana…brzo ode.Prijatno drage moje!!!!!

0 komentari