"




petak, 25. ožujka 2016.

ČETIRI NIJANSE ČOKOLADE






Sastojci 10 osoba
Podloga
120 g keksa (Cookies sa čokoladom i brusnicom)
50 g putera
kašika cimeta
Fil I:
200 ml slatke pavlake
130 g crne čokolade (Bambi sa bademom i brusnicom)
50 g lešnika
Fil II:
kašika gustina
kašika kakao-a
dve kašike šećera
250 ml mleka
50 g lešnika
Fil III:
kesica šlaga sa ukusom čokolade
100 ml mleka
pola kesice kremfixa

Priprema
1.
Keks sameljite u secku, dodajte puter i cimet, i još malo “uposlite” secka, i sve izmešajte u kompaktnu smesu.
Preručite je na podlogu za kolač, pritisnite je ravnomerno da se lepo stegne i bude ravna. Stavite u zamrzivač na 10ak minuta.

2.
Prvi fil se pravi tako što se slatka pavlaka zagreje do ključanja, zatim se ubaci čokolada, a kad se ona otopi u pavlaci, dodajte iseckane lešnike i sve dobro pomešajte. Kad se podloga od keksa ohladila, premažite je ovim filom, i vratite u zamrzivač, da se čokolada stegne.

3.
Drugi fil pravi se kao klasičan puding. Ali ja koristim smesu od gustina i kakao-a, kako bih mogla da kontrolišem njegov intenzitet.
Dakle, u malo mleka izmutite gustin, šećer i kakao, ostatak mleka prokuvajte. Zatim ih spojite, i mešajte na umerenoj vatri dok se sasvim ne zgusne. Ova moja varijanta se sporije zgušnjava nego puding, tako da se nemojte uplašiti odmah da će biti previše retko.
Kad smesa postane za nijansu hladnija, dodajte puter, dobro pomešajte, i onda još na kraju dodajte iseckani lešnik. Mešajte povremeno kako se ne bi stvorila korica. Kad se podloga sa čokoladom stvrdnula, premažite je ovim filom, i vratite u frižider da odstoji tokom noći. Ako nemate vremena, i zamrzivaš je u redu.
4.
Na kraju umutite šlag i kremfix sa mlekom, i premažite i poslednji fil na kolač. Vratite u frižider, i hladite do serviranja.

Posluživanje
Možda je malo težak za ovo vreme, ali meni je ukus baš po meri. :)
Inače, ovaj kolač po dimenziji je mali, možete slobodno da utrostručite količinu sastojaka.

0 komentari