ponedjeljak, 21. ožujka 2016.
CIBIR, TRADICIONALNO TURSKO JELO
Sastojci 4 osobe
300 g Grckog jogurta
1 veci rezanj Bijelog luka
1 kasicica Tahini paste
50 g Putera
1 kasicica Crvene paprike(moze biti i ljuta ako zelite)
4 kom. Jaja
1 kasicica Bijelog sirceta
Sol isjeckanog persuna ili kopera
Tostirani kruh ili pita bread,lepina
Priprema
1.
U avanu izgnjeciti bijeli luk s malo soli i persuna ili kopera
2.
U zdjelu staviti jogurt,dodati izgnjecen bijeli luk s malo persuna ili kopera, tahini pastu i izmjesati. Ostaviti u frizider dok ne pripremite jaja i puter sos.
3.
Puter staviti da se istopi pa dodati crvenu papriku i izmjesati. Ako zelite da imate vise zacina mozete dodati i malo ljute paprike ili kurkume mi smo probali i tako ali nekako nam je dovoljno crvena paprika jer je bijeli luk jak.
4.
Posiranje jaja:
Uzeti serpu,nasuti vodu i dodati kasicicu bijelog sirceta. Ja sam pravila 6 jaja za nas a vi pravite onoliko koliko vam treba. Svjeze jaje,jedno po jedno,razbiti i staviti u casu ili zdjelicu. Kad voda tek pocne da vrije,polako nagnuti zdjelicu s jajetom u vodu i kuhati jaje na smanjenoj temperaturi, nesmije da previse vrije vec polako. Ako vam je serpa sira mozete dodati po 2-3 jaja odjednom. Kuhajte zavisno od tvrdoce jaja vi zelite. Znaci 2-4 minute. Ja kuham 3 minute i bude taman. Mozete lopaticom da polako mjesate vodu oko jajeta ali i nemorate.Ja ga samo stavim i pustim da kuha. Izvaditi jaje s lopaticom i ostaviti na ubrus papir da se ocjedi pa onda prebaciti na jogurt koje ste stavili u tanjir.
5.
Serviranje:
Staviti jogurta na tanjir,posuti malo istopljenog putera s crvenom parikom i na kraju staviti jaje.
Baguette izrezati,pouljiti i staviti u sporet na nekoliko minuta. Sluziti uz cilbir ili ako zelite moze i lepina ili obicni kruh.
Posluživanje
U jogurt ne morate dodati bijeli luk ali zaista je mnogo bolje.
Praying for Istanbul <3
0 komentari