ponedjeljak, 21. ožujka 2016.
KARAMELIZOVANO POVRĆE SA NAUTOM I PILAVOM OD PROSA
Sastojci 4 osobe
4 mlade očišćene cvekle, isečene na četiri dela
8 mladih šargarepa, prepolovljenih izduž
1 1/2 kašika Harissa paste ili dodatno zaljućenog ljutog ajvara
2 kašičice cimeta u prahu
1 kašičica kumina NE KIMA
1/2 kašičice đumbira u prahu
1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
morska so
sveže mleveni crni biber
1 1/2 šolja kuvanog nauta
1 šolja prosa
1/4 šolje opranih grožđica
1/4 šolje seckanog peršuna
sok od jednog limuna
Priprema
1.
Rernu zagrejati na 220°C.
Pomešati harisu, cimet, kumin, đumbir i maslinovo ulje, pa većim delom ove smese premazati šargarepu i cveklu, položiti ih na pleh obložen papirom za pečenje, posoliti, pobiberiti i karamelizovati u rerni oko 40 minuta, a poslednjih 15 minuta dodati naut umešan u preostali deo mešavine začina, posoliti i vratiti u rernu.
2.
Proso oprati, tostirati u šerpi oko 5 minuta da zamiriši, sipati 2 1/2 šolje vode, kuvati 20 minuta, skloniti sa ringle i kada upije preostalu tečnost, viljuškom rastresti kuvana zrna.
Umešati oprane grožđice, limunov sok, ekstra devičansko maslinovo ulje, seckani peršun i promešati.
Posluživanje
Poslužiti karamelizovano povrće i naut sa pilavom od prosa, poprskati sa još malo limunovog soka i maslinovog ulja i posuti seckanim peršunom.
Jesti dok je toplo.
0 komentari