"




ponedjeljak, 28. ožujka 2016.

GLJIVE, BESAMEL SOS I MLJEVENO MESO…NEODOLJIVA KOMBINACIJA






Još jedna divna kombinacija u Bešamel sosu…

Sastojci 4 osobe
Za podlogu:
7-8 sampinjona
so,biber
maslinovo ulje
Za glavnu smjesu:
250gr mljevenog mesa
1 luk
1 crvena paprika
1 veliki paradajz
2 manja cehna bijelog luka
1 kasika paradajz pirea ili pirea od paprike
2 kasike maslinovog ulja
so,biber,ljuta mljevena crvena paprika
Za Besamel sos:
1 kasika putera
1 kasika brasna
300ml mlijeka
so,biber
i jos:
izrendanog kackavalja



Priprema
1.
U tavi na zagrijanom maslinovom ulju propirjati sitno isjeceni luk. Dodati izgnijeceni ili sitno isjeckani bijeli luk i pirjati dok luk ne omekne. Dodati crvenu papriku isjecenu na sitne kockice i pirjati jos par minuta. Zatim dodati mljeveno meso. Kada meso promijeni boju dodati sitno isjeceni paradajz (kome ste prethodno ogulili kozicu tako sto ste paradajz prvo potopili par minuta u prokuhanu vodu te ga pod hladnom vodom ogulili). Dodati paradajz ili paprika pire te poklopiti. Pirjati dok smjesa ne upije svu vodu.
2.
Dok se mljeveno meso pirja vi pripremajte podlogu. Posudu za pecenje malo pouljite. Sampinjone isijecite na kriske,te redajte po posudi tako da prekrije cijelo dno. Posolite i pobiberite.

3.
Meso posolite i zacinite. Ukoliko je upilo svu vodu rasporedite ga preko gljiva svugdje ravnomjerno. Pripremite zatim Besamel sos: Otopite puter,uprzite brasno i polahko izljevajte hladno mlijeko brzo mijesajuci. Mijesati na srednjoj vatri sve dok se ne zgusne. Posoliti,pobiberiti i istresti preko mljevenog mesa. Za kraj posuti izrendanim kackavaljem i peci na 180 stepeni oko 30 min da odozgo fino porumeni.

0 komentari