petak, 11. ožujka 2016.
KREMAST, MEKAN KOLAČ SA JABUKAMA I ORASIMA
Tako lagan, nežan i osvežavajuć…a kombinacija ukusa pruža nezaboravnoiskustvo. 😉 Meki žuti biskvit sa pečenim jabukama, krem sa mlevenim orasima, šlag i odozgo cimet.
Sastojci
8 jabuka
sok od pola limuna
3 kašike šećera
Za biskvit:
5 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
rendana korica limuna
100 ml mleka
100 g oštrog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Za krem:
500 ml mleka
2 pudinga od vanile
6 kašika šećera
150 g putera ili margarina
3 kašike šećera u prahu
150 g mlevenih oraha
Još:
3 kesice (120g) šlaga
250 ml mleka
cimet za posipanje (po želji)
Priprema
1.
Jabuke očistite, presecite na četvrtine i polijte ih sokom od limuna. U pleh stavite papir za pečenje pa poslažite jabuke, i pospite preko 3 kašike šećera svugde ravnomerno. Stavite peći jabuke u prethodno ugrejanu pećnicu na 250 stepeni, oko 25 minuta, a za to vreme pripremite biskvit. Moj pleh je 34×20 cm.
2.
Biskvit:
Umutite mikserom jaja sa šećerom i vanilin šećerom i miksajte dok se lepo ne zapeni smesa, 15-20 min. Dodajte rendanu koricu limuna, zatim mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve zajedno sjedinite na najmanjoj brzini. Sada izvadite iz pećnice jabuke i prelijte ih smesom za biskvit, smanjite pećnicu na 180 stepeni i stavite peći oko 25 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Kada se biskvit malo prohladio, prevrnite ga na odgovarajuću tacnu tako da jabuke dođu gore i skinite papir. Ostavite da se ohladi do kraja.
3.
Krem:
Razmutite prašak za puding u malo mleka od 500 ml sa šećerom, a ostatak stavite na šporet da proključa. Skuvajte puding, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se prohladi. Dodajte omekšali puter ili margarin i šećer u prahu i sve dobro izmešajte i penasto izradite mikserom. Na kraju dodajte mlevene orahe.
4.
Ohlađeni biskvit sa jabukama premažite kremom i umućenim šlagom. Po želji pospite cimetom.
5.
Kolač dobro ohladite i uživajte u njemu. :)
6.
P.S. Kolač nije presladak pa ko voli slađe neka jabuke pospe sa više šećera po ukusu, a takođe zavisi i od vrste jabuka, koliko su slatke.
0 komentari