"




utorak, 22. ožujka 2016.

STARI RECEPT ZA TRADICIONALNE LOKUME PUNJENE PEKMEZOM





Sastojci 12 osobe

500 ml ulja
250 ml vode
1/2 Praska za pecivo Docela
650 g Brasna
Po potrebi: Pekmez od šljiva Podravka
Šećera ( kristal) za uvaljati

Priprema
1. Staviti vodu i ulje da prokuha.
2. Polako dodavati brasno i pola praska za pecivo i mjesati da se smjesa ujednaci.
3. Smjesa treba da bude mekana i da kad uzmete u ruku da se moze oblikovati a da se ne
ljepi.Ako vam se jos ljepi dodati malo brasna.
4. Uzeti jedan manji komad tijesta i napraviti lopticu.
5. Prstom utisniti u sredinu pa staviti pekmeza s malom kasikicom.
6. Spojiti rubove po sredini.
7. Zatim rukom oblikovati manji valjak ili kao kad pravite hurmasicu. Oblik lokuma.
8. Lokume stavljati na oblozenu tepsiju.
9. Peci u zagrijanoj rerni od 195 C(385F) oko 1 sat ili dok vam lokumi ne dobiju lijepu
smeckastu boju ali ne da zagore.
10.Zadnji korak je da ih uvaljate vruce u kristal secer i ostaviti ih na posudu da se ohlade.
11.Sluziti ih uz kafu ili caj.Zatvoreni u kutiji mogu stajati i do 7 dana.
Posluživanje
p.s. meni izade 40 lokuma

0 komentari