četvrtak, 31. ožujka 2016.
TORTA OD BAJADERA
Mojoj najdrazoj teti Ljerki hvala za ovaj recept! Obozavamo ovu tvoju tortu! Ne znam ni sama zasto mi je toliko trebalo da je isprobam! Puno te volim tetice moja… :))
Sastojci
Biskvit:
9 jaja
250 gr secera
300 gr oraha ili przenih i oguljenih ljesnjaka
60 gr krusnih mrvica
malo ruma
Krema:
4 jaja
75 gr glatkog brasna
4 dcl mlijeka
10 Bajadera
100 gr margarina ili maslaca sobne temperature
po zelji secera u prahu
Ukras:
5 – 6 Bajadera za ukras
malo mljevenih ljesnjaka ili oraha po zelji
Priprema
1.
Okrugli kalup 28 cm premazati margarinom i posuti krusnim mrvicama.
Pecnicu zagrijati na 170 stupnjeva.
Krusne mrvice natopiti sa rumom. Ja sam ih natopila sa 7 zlica ruma, no vi mozete po zelji!
Tortu sam radila sa ljesnjacima.Ukoliko se i vi odlucite za ljesnjake prvo ih malo tostirajte u pecnici. Ohladite i odstranite kozicu, te sameljite. Ja sam ih dosta sitno samljela.
Mmmm, koji miris tostiranih ljesnjaka!
2.
Biskvit:
Jedno cijelo jaje i 8 zutanjaka izmiksati sa 150 grama secera, a 8 bjelanjaka istuci u cvrsti snijeg. Postepeno dodavati 100 grama secera i miksati dok bjelanjci ne postanu sjajni.
U smjesu od zutanjaka umijesajte mljevene ljesnjake ili orahe, te namocene krusne mrvice i na kraju pomocu spatule ili pjenjace lagano umijesajte tuceni snijeg od bjelanjaka.
Pecite 35 – 40 minuta.
3.
Peceni biskvit ohladite.
Meni se biskvit nakon sto se ohladio malo spustio u sredini, pa sam nozem poravnala biskvit!
4.
Krema:
Dok se biskvit pece pripremite kremu.
Izmijesajte 4 jaja, sa 75 grama brasna i 4 dcl mlijeka. Nastojte da nemate grudica.
Kuhajte na laganoj vatri stalno mjesajuci.
U vruce dodajte 10 bajadera.
Sve dobro promijesajte. Kremu oblozite prozirnom folijom i ohladite.
Maslac ili margarin sobne temperature izmiksajte sa secerom u prahu. Moja teta uopce ne dodaje secera, no po zelji se moze dodati. Ja sam kremu probala i dodala sam u maslac 4 zlice prosijanog secera u prahu.
Tako izmisani maslac sa secerom sam kratko umiksala u kremu od bajadera.
Biskvit podijelite na 2 ili 3 dijela. Zapamtite da je biskvit bez brasna, pa je i vrlo osjetljiv kad je rezanje u pitanju.
Ja sam podijelila na tri kore i tako sam i kremu raspodijelila.
Kod prebacivanja kora pomozite si sa donjim dijelom kalupa za torte ili nekim ravnim tanjurom.
Kore biskvita premazite kremom, a zatim i cijelu tortu premazite kremom od bajadera.
Po zelji stranice torte ukrasite mljevenim ljesnjacima, te odozgo krupno naribajte bajadere. Ohladite i posluzite.
0 komentari