četvrtak, 10. ožujka 2016.
TROPSKI KOLAC – na brzinu
Jako fini i osvjezavajuci kolac, brzo se napravi i jos brze pojede :) a Tropski zato jer ima kokosa, ananasa, maracuje …
Sastojci
PODLOGA :
125 g izmrvljenog keksa
25 g kokosa
60 g maslaca
1 zlica kokosovog mlijeka
KREMA :
350 ml slatkog vrhnja
250 g mascarpone sira
370 g quark sira
80 g secera
225 ml kokosovog mlijeka
440 g nasjeckanog ananasa
1 vrecica zelatine u prahu
PRELJEV :
3 svjeze maracuje
200 ml soka od ananasa
pola vrecice zelatine u prahu
ILI …
1 limenka 170 g maracuja pulpe sa sokom
3 zlice zelatine fix
2 zlice secera u prahu
ILI …
200 g marmelade od maracuje
1 zlica zelatine fix
Priprema
1.
Kekse izmrviti. Ja stavim kekse u vrecicu, dobro zatvorim i istucem dobro tavom :)
Kokos samljeti u prah u elektricnom mlinu za kavu. Pomijesati sa keksom, dodati otopljeni maslac i zlicu kokosovog mlijeka. Sve sastojke izmjesati da se povezu i utisnuti u kalup za torte promjera 22 cm ili 24 cm. Preporucujem 24 cm, ja sam radila u 22 cm, al’ je bio pun do vrha.
Kalup sa podlogom staviti u frizider da se malo stegne dok pripremate kremu.
2.
KREMA:Ako koristite ananas iz limenke dobro ga ocijedite od soka, a sok sacuvajte u slucaju da ce vam trebati za preljev (varijanta 1). Ananas narezati na manje komadice.
Zelatinu natopiti sa 5-6 zlica hladne vode i ostaviti da nabubri.
Umutiti slag od slatkog vrhnja.
Pomijesati obje vrste sira sa secerom i kratko umutiti mikserom.
Kokosovo mlijeko zagrijati do tocke kljucanja i maknuti na stranu. U njemu otopiti zelatinu i dodati komadice ananasa.
Sad lagano rucno umijesati slag od slatkog vrhnja u smjesu od sira, te dodati i kokosovo mlijeko sa ananasom. Sve dobro izmjesati rucno da se svi sastojci povezu.
3.
Kremu izliti preko podloge i vratiti u frizider na hladjenje dok pripremate preljev.
4.
* Napisala sam tri varijante za preljev, jer znam da nije lako bas svugdi naci svjezu maracuju, a i poskupa je, zato sam napisala tri nacina kako upotpunit ovaj fini kolac sa okusom maracuje pa neka svatko tko ce isprobat ovaj kolac odabere nacin za preljev koji mu odgovara.
5.
PRELJEV 1 :
Svjeze maracuje prerezite na pola, izvadite zlicicom meso i sjemenke.
Sok od ananasa zagrijati do tocke kljucanja, maknuti na stranu pa u njemu otopiti zelatinu prethodno nabubrenu, te umijesati meso od maracuje i izliti preko kreme.
6.
PRELJEV 2 :
Ja sam radila ovu varijantu, jer imam limenke sa sokom i pulpom od maracuje. Mene moja draga rodbina iz Australije opskrbi uvik sa tim limenkicama (tako da znam da to ima kupit u Australiji) jer ja obozavam maracuju i trpam u sve i svasta.
Dakle , sadrzaj limenke 170 g pomijesati sa 2 zlice secera u prahu i 3 zlice zelatine fix, sve dobro izmjesati i izliti preko kreme. Kolac staviti na hladjenje, najmanje 6 sati, a najbolje preko noci.
7.
PRELJEV 3 :
Za one koji nisu u mogucnosti doci do svjeze maracuje ili ove u limenkana opcija je marmelada od maracuje.
Lagano zagrijavati marmeladu da se otopi i pomijesati sa zelatinom fix i izliti preko kreme.
8.
Kolac posluzit dobro ohladjen
0 komentari