četvrtak, 10. ožujka 2016.
KOLAC MOG DJETINJSTVA – VEOMA SOCAN
Kolač je sočan prekrasan,ovo je omiljeni kolač mog djetinstva jer ga je moja strina Vesna uvijek vikedom spremala i mene uveseljavala, zato bi prije svega zahvalila mojoj strini na prekrasnom receptu!
Sastojci
Biskvit mjera je šalica od kave(malena)
6 žumanjaka
6 šalica šećera(malih od crne kave)
4 šalice ulja
6 šalica mlijeka
6 šalica brašna
1 prašak za pecivo
12 velikih žlica mljevenih oraha + 2 žlice kakaoa
fil
6 bjelanjaka
agda
500g šećera
150ml vode + kriške od 1 naranče
čokoladna glazura
100g čokolade za kuhanje
50g maslaca
3 žlice vode
1 žlica šećera
30g bjele čokolade
ili jednostavnije
50g naribane čokolade
Priprema
1.
Izmješajte sastojke za biskvit
2.
Izlijte u tepsiju i pecite otp30-40 minuta.Tepsija je promjera 43 x 25(ona dublja) ako nemate već onu veliku od pećnice pojačajte još pola doze
3.
AGDA:U vodu dodajte šećer i kuhajte dok se ne pretvori u sirup
4.
U istučene bjelanjke sipajte vruću agdu i mješajte mikserom.
Odmah još toplo izlijte po biskvitu,po želji možete u bjelanjak dodati i malo naribanog limuna ili naranče,ili ukuhajte limun ili naranču u agdu
5.
Staviti u rernu još 5 minuta da se stvori korica
6.
Kada se kolač ohladi prelijte ga čokoladnom glazurom
7.
Ako želite ove šare otopite i bjelu čokoladu i izvucite vodoravne linije
8.
Zatim čačkalicom šarajte okomite linije jednu prema doli pa prema gori
9.
Ovaj kolač je zaista prekrasan,sočan i jako ukusan šteta bi bilo da ga ne isprobate.
Spada u skupinu onih naših starinskih kolača iz dubrovačkog kraja.
10.
Inače u orginalu kolač se ne preljeva čokoladnom glazurom,već kada izlijete bjelanjac,pospete ga krupno naribanom čokoladom i zapečete sve skupa još pet minuta,na ovoj slici sam ga zapekla i dodatno prelila čokoladom
0 komentari