utorak, 22. ožujka 2016.
USKRŠNJI TART SA SIROM, ŠUNKOM I RAJČICAMA
Klasicna kombinacija sira , sunke i rajcica upakovanih u fino tijesto za pite , sastojci tipicni za tradicionalno uskrsnje predjelo . Za izradu i pecenje tarta potrebno je cijelih 30 minuta , kao stvoreno za blagdane
Sastojci 8 osoba
Tijesto
240 g brasna
120 g hladnog maslaca
1/4 zlicice soli
60 g ribanog parmezana
60 ml hladne vode
Nadjev
4 zlice kiselog vrhnja
2 jaja
200 g ribanog topivog sira
100 g tanko rezane sunke
6-10 mini rajcica
60 g feta sira
2-3 strucka majcine dusice
I jos
1 jaje za premazivanje
Priprema
1.
Najprije napravi tijesto tako sto ces pomijesati brasno , sol i parmezan , pa dodati narezan maslac i uz pomoc dva noza , vrscima prstiju ili viljuskom dobro utrljati maslac u brasno . Ovo radi jako brzo da se maslac ne otopi . Kada maslac bude velicine zrna graska dodaji polako hladnu vodu i vilicom umijesi neuredno tijesto . Dlanovima ga pritiskaj i oblikuj u disk . Umotaj u foliju i stavi u hladnjak , 30-60 min ili preko noci .
2.
U medjuvremenu pripremi ostale sastojke i izmijesaj nadjev . Rajcice prepolovi , fetu namrvi , sunku narezi na trake sirine 1 cm . Za nadjev vilicom izmjesaj vrhnje i jaja , pa na kraju umijesaj sir . Sve ostavi sa strane dok razvuces i oblikujes tijesto za tart .
3.
Rashladjeno tijesto podijeli na dva dijela i svaki razvuci na pobrasnjenoj povrsini malo vece od 25cm X 35cm . Jedan dio prebaci na papir za pecenje i izrezi ga na 25cmX35cm , a drugi dio narezi na 8 traka sirine 2 cm . Rub tijesta premazi izmucenim jajetom i slazi po dvije trake tijesta jednu na drugu na sve cetiri stranice , pramazujuci jajem svaki sloj da se bolje zalijepi . Rub ukrasi po volji .
4.
Podlogu od tijesta nabockaj vilicom , pa ravnomjerno rasporedi nadjev od sira i vrhnja . Trake sunke polozi u obliku rombova , a u sredinu svakog romba stavi polovicu mini rajcice tako da je rezana strana prema gore . Cijelu povrsinu pospi namrvljenom feta sirom . Rub tarta premazi jos jednom izmucenim jajem .
5.
Peci tart u ugrijanoj pecnici na 200 stupnjeva oko 20 min . Ako prebrzo rumeni smanji malo temperaturu i pokrij folijom . Peceni tart pusti da se hladi 5-6 min prije serviranja . Tart rezi na kocke , od ove velicine moze se dobiti 12 srednjih kocaka , sasvim dovoljnih za predjelo , a ako planirate tart kao obrok uz salatu onda ga narezite na cetiri dijela .
0 komentari