ponedjeljak, 4. travnja 2016.
NEOBICAN SPOJ – FENOMENALAN DESERT
Nisam neki veliki ljubitelj torti i kolača, a bilo kakva čokolada mi je uglavnom odbojna i preslatka. Zato ovakve deserte jedem sve dok zdjela ne ostane prazna!
Sastojci 4 osobe
500 ml mlijeka
250 g riže
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica šlag pjene
3 sočne narandže
Priprema
1.
Rižu oprati i očistiti. Preliti je sa 1 litar vode i kuhati 5 minuta. Ocijediti od vode.
2.
U drugoj šerpi zagrijati mlijeko do vrenja, dodati mu vanilin šećer i rižu. Nastaviti kuhati na najnižoj temperaturi 15 minuta, uz povremeno miješanje. Skloniti s vatre i dodati 80 g šećera.
3.
Jednu narandžu oguliti i razdvojiti je na kriške. Od druge narandže iscijediti sok.
4.
Napraviti sirup za umakanje narandži, tako što ćemo ostatak šećera ( 120 g ) prokuhati sa 100 ml vode i sokom od narandže. Kuhati 5 minuta i izliti u tanjir da se brže ohladi i zgusne.
5.
Krišku po krišku narandže umakati u sirup i stavljati sa strane. Na ovaj način će narandže kojima ćemo ukrasiti rižu ostati sočne i sjajne.
( Ostatak sirupa izliti u zdjelicu i čuvati u frižideru. Koristiti ga kao preliv za palačinke, sladolede, voćne salate i slično. )
6.
Umutiti šlag pjenu po uputama sa kesice.
7.
Treću narandžu oguliti i isjeckati na male kockice.
8.
Šlag lagano i ravnomjerno umiješati u rižu. Dodati kockice narandže i sve fino izmiješati.
9.
Rižu istresti u jednu veliku zdjelu ili rasporediti po porcijama. Odozgo poslagati pripremljene kriške narandže i staviti u frižider na nekoliko sati. Što duže stoji, to će biti ljepše.
0 komentari