"




utorak, 22. ožujka 2016.

OSVJEZAVAJUCI KOLAC KOJIM SU SVI ODUSEVLJENI VOCNE MAK KOCKE





SASTOJCI
Kora
100 g Mak,samljeveni
100 g Kokosa
100 g Mljevenog badema
100 g Secera
8 Bjelanjaka
4 Zumanjka


Fil
4 Zumanjka
500 ml Mlijeka
1 Vanila puding Dolcela
2 kasike Gussnel Dolcela (gustin)
100 g Secera
250 g Putera,sobna temperatura
1 Limun,sok

Vocni fil
250 g Borivnica ili voca po zelji
100 g Dzema od borovnice, ili voca koje budete koristili
2 kasike Secera
2 kasike Gussnel Dolcela (gustin)
1 Limun,Sok
2 kasicice Zelatine


Glazura
100 g Bijele cokolade
200 ml Slatko vrhnje Dolcela
25 ml Soka od limuna
25 ml Vode
1 kasicica Zelatine

Premazati
400 ml slatkog vrhnja za šlag a mozete i slag pjene

PRIPREMA
U zdjelu staviti mak,kokos i mljeveni badem  i izmjesati.

Posebno unutiti bjelanca sa secerom pa polako dodati jedno po jedno zumance.

Dodati mix maka,kokosa i badema i izmjesati.

Istresti smjesu u dvije tepsije oblozenim pek papirom.Ja sam koristila tepsije 33cm X 23cm X 5 cm (13x9x2 inch). Peci u zagrijanoj rerni od 170 C (350F) oko 15- 20 minuta zavisno od sporeta dok vam kore ne budu gotove. Ostaviti ih da se ohlade.

U meduvremenu, u serpicu staviti borovnice i secer. U drugu casu umjesati limun sa gustinom i istresti u voce. Kuhati oko 5-10 minuta da se voce ukuha pa dodati razmuceni zelatin.Promjesati i ostaviti da se ohladi.Kad se odladi dodati dzem i izmjesati.Ako vam je jos uvijek vodeno dodajte jos jednu ili dvije kasike dzema. A ako vam je u drugu ruku suho tj.nema bas soka onda dodajte malo vode dda dobijete malo tecni sos.

Isto tako pripremiti kremu.Umutiti zumanca sa 100 ml mlijeka,gustinom,pudingom i secerom. Staviti ostatak mlijeka da kuha.

U kljucalo mlijeko dodati smjesu i mjesati nekoliko minuta da dobijete ujednacenu smjesu bez grudvica.Prekriti celofanom i ostaviti da se ohladi.

Umutiti kremasto puter i dodati ohladenu puding kremu.Nakraju dodati sok od limuna i ujednaciti s kremom.



Saviti jednu koru pa je premazati hladnim sosom od voca. Poravnati jednako po kori.

Istresti puding kremu preko i ponovo izravnati.

Staviti drugu koru preko kreme.

Istopiti cokoladu s vrhnjem tj.ugrijati vrhnje pa preliti preko cokolade i izmjesati da se sva istopi.U jednu zdjelicu rastopiti zelatin u vodi i soku od limuna.Dodati u istopljenu cokoladu i promjesati.Ostaviti da se cokolada ohladi nekoliko minuta.

Premazati cokoladom preko i ostaviti u frizider da se kolac skroz ohladi prije nego sto ga ukrasite sa slagom.

Posluziti uz kaficu.

p.s. Odlican za one koji su gluten free jer je bez brasna

0 komentari